Tips & Tricks | Rondstroppen

De rondstrop is al jaren een enorm populair hijsmiddel omdat u deze kunt gebruiken voor de meest uiteenlopende hijsklussen. Maar dat is niet het enige, met een rondstrop verzekert u ook gemakkelijk ladingen wanneer er aanpikpunten ontbreken. Ten opzichte van kettingwerk beschadigt de rondstrop de last veel minder snel omdat het materiaal voor 100% bestaat uit kwalitatief hoogwaardig polyester. Dit maakt de rondstrop licht van gewicht en dus ideaal om te verplaatsen! Wat is een rondstrop precies? Waarvoor gebruikt u een rondstrop en wat is de beste manier om dit hijsmiddel in te zetten? Daarover leest u meer in onze tips en tricks!

Tips & Tricks | Rondstroppen

Wat is een rondstrop?

Zoals gezegd klaart u met de rondstrop de meest uiteenlopende hijsklussen. Hoewel hijsbanden en rondstroppen onder dezelfde categorie vallen, zijn er wel degelijk verschillen. De polyester rondstrop onderscheidt zich van de hijsband doordat deze eindeloos is en niet beschikt over twee uiteinden met een lus. Dit maakt het gemakkelijk om direct te hijsen, in een gestropte positie, in een parallelle positie of in diverse hoeken tot wel 60°. Wanneer u een last gaat hijsen die niet mag beschadigen, dan is een polyester rondstrop ideaal in vergelijking met metalen hijsmiddelen. Ten opzichte van bijvoorbeeld hijskettingen of spankettingen is de polyester rondstrop laag in eigen gewicht, gemakkelijk op te slaan, goedkoop in aanschaf en niet vatbaar voor roest. De rondstrop is ook gemakkelijk te onderhouden en te inspecteren. Bij Hijsjob koopt u online de passende rondstrop van hoge kwaliteit tegen een scherpe prijs. Alle rondstroppen voldoen aan de gestelde Europese normen (NEN-EN 1492-1 / NEN-EN 1492-2) en veiligheidseisen. Rondstroppen zijn leverbaar met een EKH-certificaat waarmee u aan kunt tonen dat de rondstrop is gecertificeerd.

Kleuren rondstroppen

De rondstroppen beschikken over eigen kleurcodes die aantonen wat de maximale werklast van het hijsmiddel is. Deze kleurcodes zijn universeel, maar de maximale werklast dient ook altijd op het label van de rondstrop te zijn vermeld. Met de kleurcodes kunt u rondstroppen makkelijk van elkaar onderscheiden.

Hoe gebruikt u een rondstrop?

De rondstrop kunt u gebruiken voor diverse klussen en op veel verschillende manieren. In de basis wordt een rondstrop met name gebruikt om te hijsen en om een lading mee te zekeren.

Hijsen
Een veelvoorkomende manier van het gebruiken van de rondstrop is gestropt. Hierbij gaat de rondstrop om de last of het aanpikpunt, waarna het uiteinde door het oog van de strop wordt gedaan. Dit uiteinde wordt aan de haak aangepikt en zo kan er worden gehesen. Bij stroppen neemt de maximale werklast af met 20%. Wanneer u direct hijst, in een parallelle positie of in een hoek, dan heeft dat ook invloed op de maximale werklast van de rondstrop. Bekijk voor de richtlijnen altijd het aanwezige label.

Lading zekeren
Wanneer u een lading gaat zekeren, dan adviseren we u altijd een spanband te gebruiken. Wanneer er geen aanpikpunten aanwezig zijn voor de spanbanden, dan kan een rondstrop de uitkomst bieden. Het lading zekeren met een rondstrop is op veel verschillende manieren mogelijk. Wanneer de rondstrop wordt gebruikt als kopsjorring of als sjorpunt, dan mag de maximale belasting, oftewel de Load Capacity (LC), van de rondstrop net zo groot zijn als de aangegeven maximale werklast (WLL). De LC is een manier om de kracht aan te duiden die nodig is om de lading goed op zijn plek te houden. Bij een LC van 3500 daN heeft u dus een rondstrop nodig met een WLL van vier ton. Om de rondstrop niet te overbelasten moet de WLL altijd hoger zijn dan de LC. Zo zorgt u ervoor dat de rondstrop ook voor hijsdoeleinden gebruikt kant worden.

Levensduur Rondstrop

De haken hebben invloed op de levensduur van de rondstrop bij zowel het lading zekeren als het hijsen. Wanneer de haak te klein is, dan heeft dit negatieve gevolgen voor de breeksterkte. Vernauwing zorgt namelijk voor het afknellen van de vezels. Bij scherpe randen van de lading is het belangrijk om deze te beschermen. Scherpe randen kunnen namelijk de rondstrop beschadigen.

Hoe onderhoudt u een rondstrop?

Om ervoor te zorgen dat u zo lang mogelijk gebruik kunt maken van uw rondstrop, is goed opbergen essentieel. Berg een rondstrop nooit buiten op. De weersomstandigheden en temperaturen kunnen de rondstrop aantasten. Laat de rondstrop nooit op de grond achter of in een omgeving waar veel vuil zoals smeer of puin het middel kan aantasten. Door gebruik te maken van een opbergbox, bergt u rondstroppen veilig op buiten het bereik van Uv-licht.

Wat controleert u voor gebruik?

Naast de periodieke keuring door een deskundige gecertificeerde keurmeester, moeten de rondstroppen voor gebruik ook altijd gecontroleerd worden. Want hoewel het tijdig keuren bijdraagt aan de veiligheid, biedt het geen garantie voor geen tussentijdse gebreken. Controleer de rondstrop voor gebruik dus altijd minstens op onderstaande punten:

Aanduiding
Een rondstrop moet altijd voorzien zijn van een duidelijke aanduiding van de maximale werklast. Dit wordt vermeld op het label, evenals de fabrikant, het materiaalsoort en de belastingsfactor. Ontbreekt het label of is de informatie onleesbaar? Stel dan de rondstrop direct buiten gebruik.

Beschadigingen
Wanneer een rondstrop is beschadigd, dan kan dat grote negatieve gevolgen hebben op de breeksterkte. Controleer dus altijd of de rondstrop nog in goede conditie is. Zijn er geen insnijdingen aanwezig en zijn de stiksels nog intact? Is de rondstrop niet door bijvoorbeeld warmte, of chemische vloeistoffen aangetast? Stel de rondstrop direct buiten gebruik wanneer een van deze punten in twijfel wordt getrokken.

Advies

Heeft u vragen over welke rondstrop geschikt is voor jouw hijsklus? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Gerelateerde producten